今日午後のテレビ番組をご覧になった方はおられますか?
取り上げられていたのは、
http://www.prwinery.com/index.php/Visit-Us/Nagasawa.html
と
マボロシワイン
http://www.maboroshiwine.com/maboroshi/
いずれも日本人のナパバレーでのヒストリーです。マボロシワインのオーナーはフランスでワイン作りをならっとか!
“Tom started practically going door-to-door to every great wine domaine in the Cote d’Or for a chance to work in the region. Thanks to the gracious invitation & instruction of Charles Rousseau, proprietor of Gevrey-Chambertin's, he was trained in every aspect of winemaking from vineyard to bottle. Toiling in sub-zero conditions to prune the meter high vines in the Clos St. Jacques vineyard proved to be his favorite experience. Tom's initiation to old-world winemaking laid the foundation for our eventual move to California’s wine country.”
私も老後の仕事としてワイン作りとかができないか? 少し考えたことがあります。情報は少なく、何も分かりません。もちろん生半可な気持ちで事業が成り立つことはないとは思いますが? 私が考えているのは、個人農場のようなスタイルで、できたワインは知人とか友達にただ、または原価で配る。その程度の発想ですが、フランスで自ワイン作りを教えてくれるところはありますか? できれば醸造、から瓶づめまで手伝ってくれるところを探しています。
あとはそれが可能ならどこでやるか? その問題もあります。日本では湿度が多くてできないわざとは思いますが、…
夢見たいな発想に付き合ってくださる方歓迎します。